Τηλ. 22410 70710

Νέο πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ” με ύψος επιδότησης έως και 85%

Το νέο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” παρουσίασε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών και προβλέπει διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, δηλαδή το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων, αλλά και επιπρόσθετα κίνητρα όπως το COVID-19 premium, δηλαδή αυξημένη κατά 10% επιδότηση για για τα έτη 2020-2021.

Συγκεκριμένα η επιδότηση θα μπορεί να φθάσει έως το 85 % του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και μέχρι 50.000 ευρώ ανά κατοικία ή 100 χιλιάδες ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου. Ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει περισσότερες αιτήσεις.

Στις καινοτομίες του προγράμματος περιλαμβάνονται οι νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις για ενεργειακή αυτονομία, συστήματα smart home, ενώ για πρώτη φορά επιδοτούνται παρεμβάσεις και σε ανελκυστήρες πολυκατοικιών.

Ως προς τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων παραμένει η ίδια όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή ο ενεργειακός επιθεωρητής θα προτείνει τις αιτούμενες παρεμβάσεις και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει την αγορά για την υλοποίηση επενδύσεων σε κτιριακές υποδομές και να στηρίξει τον κατασκευαστικό κλάδο με πάνω από 3,4 δισ. ευρώ αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων έως το 2030. Αναμένεται να δημιουργηθούν την επόμενη δεκαετία πάνω από 22 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στον κτιριακό απόθεμα της χώρας πάνω από 8 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα μειώσει κατά περίπου 9,7% την κατανάλωση ενέργειας ενώ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα τονώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρισμού.

Χρονοδιάγραμμα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 850 εκατ. ευρώ για το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2021. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα γίνει το Νοέμβριο σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε περιφέρεια. Η αρχή θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου με τις περιφέρειες Κρήτης, Β. Αιγαίου και Ν. Αιγαίου. Οι αιτήσεις για την κεντρική Μακεδονία θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου και για την Αττική στις 23 Νοεμβρίου. Για τις πολυκατοικίες θα υπάρξει διακριτός προϋπολογισμός και η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει το Δεκέμβριο.

Δικαιούχοι προγράμματος

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση του Προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019.

Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμες κατοικίες είναι μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα που πληρούν 4 προϋποθέσεις:

  • Χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία
  • Υφίστανται νόμιμα
  • Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
  • Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή και χαμηλότερη. Προϋπόθεση επίσης για την επιχορήγηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες από τη Ζ΄ ή Η΄ στη Β΄.

Στο νέο πρόγραμμα οι επιδοτήσεις είναι υψηλότερες ανά εισοδηματική κατηγορία και δίνονται δύο επιπλέον μπόνους προσαύξησης (10% COVID premium και 10% ενεργειακό premium). Ετσι στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 10.000 και οικογενειακό 20.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης είναι 65% και με τα δύο προαναφερόμενα μπόνους ανεβαίνει στο 85%. Επίσης, τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται και οι κατηγορίες γίνονται πέντε.

Επιτρεπόμενες παρεμβάσεις

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Εκτός από την αντικατάσταση των κουφωμάτων, τη θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, την τοποθέτηση συστημάτων ζεστού νερού χρήσης από ΑΠΕ, μέσω του προγράμματος επιδοτούνται:

  • Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (net metering – ενεργειακός συμψηφισμός).
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
  • Υποδομές έξυπνης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.).

Ενημερωθείτε από την εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών της Rodos Air και προετοιμαστείτε κατάλληλα εγκαίρως ώστε να διασφαλίσετε την ένταξή σας στο πρόγραμμα αλλά και την ομαλή υλοποίησή του.