Τηλ. 22410 70710

Συχνές Ερωτήσεις

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Φωτισμός, τηλεπικοινωνίες, ψύξη, ηχητική κάλυψη... οποιαδήποτε ουσιαστικά ενεργειακή ανάγκη μπορεί να καλυφθεί από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο φωτοβολταϊκό σύστημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κανείς για τα φωτοβολταϊκά είναι ότι παράγουν συνεχές ρεύμα. Αυτό σημαίνει είτε ότι τα χρησιμοποιούμε με συσκευές συνεχούς ρεύματος είτε μετατρέπουμε αυτό το συνεχές ρεύμα σε εναλλασόμενο 230V (σε ρεύμα ίδιο με της ΔΕΗ δηλαδή) με τη βοήθεια κάποιων ηλεκτρονιικών συσκευών.Για λόγους απόδοσης και οικονομίας πάντως, δεν συνιστάται η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την τροφοδότηση θερμικών ηλεκτρικών συσκευών, όπως κουζίνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρικά καλοριφέρ ή θερμοσυσσωρευτές. Για τις χρήσεις αυτές υπάρχουν πολύ οικονομικότερες λύσεις που δεν στηρίζονται καθόλου στον ηλεκτρισμό, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ο ηλιακός κλιματισμός, οι κουζίνες ή τα συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου, υγραερίου κ.λ.π.

Η λειτουργία του είναι τελείως αθόρυβη και όλα του τα συστατικά είναι ανακυκλώσιμα. Το ρεύμα που παράγει σε μικρά συστήματα φωτισμού είναι 12 ή 24 Volt ενώ σε συστήματα με μετατροπέα τάσης 230 Volt το ρεύμα είναι επαγωγικό (δηλαδή ακόμα και σε περίπτωση που ακουμπήσετε γυμνά καλώδια δεν παθαίνετε ηλεκτροπληξία).

Εφόσον εγκατασταθεί πιστοποιημένος και κατάλληλων προδιαγραφών εξοπλισμός, οι συσκευές θα λειτουργούν χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα . Σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. μικρά μη διασυδεδεμένα νησιά) οι συσκευές θα λειτουργούν ίσως και καλύτερα από το ρεύμα της ΔΕΗ ή της γεννήτριας. Η τάση είναι σταθεροποιημένη και απολύτως ασφαλής.

Οι συσκευές θα λειτουργούν καλύτερα και από το ρεύμα της ΔΕΗ ή της γεννήτριας. Η τάση είναι σταθεροποιημένη και απολύτως ασφαλής.

Η επιφάνεια των φωτοβολταϊκών συνήθως είναι μικρή στα αυτόνομα συστήματα.
Ένα ενδεικτικό μέγεθος είναι το εξής: 
1KW (εγκατεστημένης ισχύς) = 8,5 τμ
Για τις μπαταρίες ανάλογα με τη χωρητικότητα αλλάζουν και οι διαστάσεις και το βάρος.

Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες πυριτίου είναι κατασκευασμένοι από τα πιο καθαρά και πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά (πυρίτιο, γυαλί, αλουμίνιο, ασήμι). Παράγουν την πιο καθαρή μορφή ενέργειας χωρίς υποπροϊόντα, χωρίς καύσιμα και χωρίς ηχορύπανση. Δεν εκπέμπουν ακτινοβολία βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία.

Από το κλίμα της περιοχής (όσο λιγότερες είναι οι ημέρες της ηλιοφάνειας, πχ Βόρεια Ελλάδα, τόσο μικρότερη είναι η απόδοση)
Από το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής (όσο πιο νότια είναι η περιοχή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας)
Από την κλίση των Φ/Β πάνελ ως προς το οριζόντιο επίπεδο
Από την ηλικία των Φ/Β πάνελ (υπολογίζεται ότι τα πάνελ έχουν ζωή 20-30 έτη με απόδοση από 96% έως 85% για τα πρώτα 20 - 25 έτη)

Στις οροφές των υπαρχόντων κτιρίων
Σε οποιονδήποτε ιδιόκτητο ανοικτό και περιφραγμένο χώρο
Σε ανοιχτούς χώρους parking ως σκίαστρα
Ως δομικά στοιχεία νέων κατασκευών ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική των κτιρίων

simply solar panel
kisspng-solar-power-solar-panel-solar-energy-photovoltaic-vector-decorative-table-5aa605d8143340.9149535815208299120828
  • Προσφέρουν υψηλή και εγγυημένη απόδοση
  • Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και εν γένει ενασχόληση μετά την αρχική εγκατάσταση
  • Βελτιώνουν το οικολογικό προφίλ της επιχείρησης, καθώς έχουν μηδενική ρύπανση και αθόρυβη λειτουργία
  • Εχουν υψηλή αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Εχουν δυνατότητα επέκτασης
  • Βοηθάς το Περιβάλλον και συνδράμεις στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και κουλτούρας της κοινωνίας.

Σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με τη χρήση του κατάλληλου μετατροπέα δεν υπάρχουν φαινόμενα υπότασης ή υπέρτασης και οι συσκευές λειτουργούν καλύτερα από το δίκτυο της ΔΕΗ με τα γνωστά της προβλήματα. Η έξοδος του μετατροπέα είναι σταθεροποιημένη χωρίς αρμονικές μολύνσεις ή διακυμάνσεις στη συχνότητα του ρεύματος. Τα διασυνδεδεμένα συστήματα απορρίπτουν το ρεύμα της ΔΕΗ όταν αυτό δεν είναι στα προκαθορισμένα όρια και αποκόπτουν τη λειτουργία τους.

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση της κατοικίας παραμένει όπως και πριν. Τοποθετούνται τα φωτοβολταϊκά στην σκεπή (ταράτσα, κεραμίδι, λαμαρίνα κ.α.) ή στο έδαφος. Οι μπαταρίες τοποθετούνται αν υπάρχουν συνήθως σε κάποια αποθήκη, υπόγειο ή πατάρι μαζί με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ρυθμιστής φόρτισης, μετατροπέα, ασφάλειες κ.α.).

Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες έχουν εγγύηση απόδοσης έως και 25 χρόνια. Φυσικά και μετά τον χρόνο εγγύησης τους παράγουν ενέργεια με μικρότερη απόδοση. Οι μετατροπείς (inverters) έχουν εγγύηση 5 χρόνια και εγγυημένη λειτουργία 10 ετών. Στα αυτόνομα συστήματα οι συσσωρευτές διαρκούν ανάλογα με τον τύπο τους και την χρήση. Με σωστό σχεδιασμό του συστήματος η μπαταρία θα πρέπει να αντικατασταθεί μετά από 8-10 χρόνια λειτουργίας.

Κανένα απολύτως. Είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Φυσικά πρέπει η επιφάνεια τους να είναι καθαρή από χιόνι για την μέγιστη απόδοση. Έχουν μεγάλη αντοχή στο χαλάζι, μεγαλύτερη από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες . Είναι σημαντικό να τηρηθούν ορισμένες προδιαγραφές στην τοποθέτηση τους ώστε να μην κινδυνεύει όλη η κατασκευή από πολύ δυνατό άνεμο.

Με την σημερινή νομοθεσία δεν επιδοτούνται οι ιδιώτες και οι κατοικίες στην κατασκευή της εγκατάστασης. Αντίθετα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις επιδοτούνται με ποσοστό 40% στο κόστος κατασκευής από τον αναπτυξιακό νόμο (υπουργείο οικονομικών).Στους ιδιώτες υπάρχει μόνο ειδική φοροαπαλλαγή στο κόστος του φωτοβολταϊκού συστήματος και φυσικά τους δίδεται η δυνατότητα πώλησης του ρεύματος ως αυτοπαραγωγοί (συστήματα Net-Metering).