Τηλ. 22410 70710

Ευρωπαϊκή καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά

Eκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών στην Ελλάδα, την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά, πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat περισσότεροι από 2 στους 10 Ελληνες (21,1%) αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας των σπιτιών τους, μολονότι η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα.

Βασικός στόχος της καμπάνιας που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία και Πορτογαλία, είναι να βοηθήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και εκείνων που επενδύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Το κύριο μήνυμα της εκστρατείας είναι ότι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα ωφελήσουν όχι μόνο τον προϋπολογισμό των οικογενειών αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών μπορoύν να βοηθήσουν τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα. Και η αξιοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών, μπορεί να βοηθήσει συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος», επισημαίνει η Ευρωπαία επίτροπος κ. Jourova.

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι Η καμπάνια εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, με ένα διαδραστικό roadshow που έγινε στο Παλαιό Φάληρο και στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της μιάμισης εβδομάδας που διήρκεσε το roadshow, περισσότεροι από 7.500 πολίτες όλων των ηλικιών επισκέφθηκαν το διαδραστικό σπίτι της καμπάνιας και ανακάλυψαν χρήσιμες συμβουλές για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

 

 

 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της Ευαγγελίας Φυντανίδη από τη DG JUST – Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στην Κατερίνα Γιαννίκη:

 

Ερ: Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της ενημερωτικής καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξοικονόμηση ενέργειας;

Απ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια καμπάνια ενημέρωσης, που προωθεί τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και την αλλαγή στη συμπεριφορά τόσο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και εκείνων που επενδύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Το κύριο μήνυμα της καμπάνιας είναι ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα «ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα.
Από χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας μηδενικού ή χαμηλού κόστους σε πιο εκτεταμένες επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών, υπάρχει τρόπος για όλους να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Μέσω της καμπάνιας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες τους, διατηρώντας ωστόσο το ίδιο βιοτικό επίπεδο.
Ενημερώνοντας για απλούς και εύκολους τρόπους μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενθαρρύνουμε τα νοικοκυριά να αναλάβουν δράσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή τους κατάσταση.

 

Ερ: Γιατί έχει ανατεθεί η δράση στη Γενική Διεύθυνση JUST – Δικαιοσύνη και Καταναλωτές;

Απ: Η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Χρησιμοποιώντας αποδοτικότερα την ενέργεια, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να βοηθήσουν στη προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020 (καθώς και ένα νέο στόχο ενεργειακής απόδοσης κατά 30% έως το 2030).
Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε από τη DG JUST (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών) προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη του νέου στόχου και να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τους πιθανούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Ερ: Γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες χώρες και πόλεις για την υλοποίηση της καμπάνιας;

Απ: Σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της Ε.Ε. με θέμα «Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές ενέργειας», που εκδόθηκε το 2015 ως μέρος της Ενεργειακής Στρατηγικής της Ε.Ε., καθώς και τα συμπεράσματα της ex-ante αξιολόγησης για το ενεργειακό τοπίο σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, τέσσερεις χώρες επιλέχθηκαν ως κράτη στόχοι της καμπάνιας: η Τσεχία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

Παρόλο που οι γενικότεροι στόχοι και τα μηνύματα είναι παρόμοια στα τέσσερα κράτη μέλη, η υλοποίηση της καμπάνιας είναι προσαρμοσμένη στις εκάστοτε εθνικές ιδιαιτερότητες.

Η καμπάνια ξεκίνησε το Μάρτιο στην Τσεχία, μεταφέρθηκε στη Ρουμανία τον Απρίλιο και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Μάιο και την Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο.
Το βασικό χαρακτηριστικό της καμπάνιας, ένα διαδραστικό σπίτι στη μορφή ενός roadshow, επισκέφθηκε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε χώρα προκειμένου να έχει τη βέλτιστη απήχηση.
Μετά το roadshow, η καμπάνια παραμένει ενεργή, έως το τέλος του 2018, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και μέσω ενεργειών επικοινωνίας και προωθητικών ενεργειών σε σχολεία ή μέσω των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Ερ:Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, που έχουν ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση της καμπάνιας;

Απ: Προκειμένου να προσαρμοστεί η καμπάνια στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε διεξοδική έρευνα πάνω στο ενεργειακό τοπίο της χώρας.
Την ώρα που εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες παραμένουν μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, 2 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, ανάμεσά τους και τους λογαριασμούς ενέργειας, ωστόσο η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ακριβότερη από αυτή των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζεται επίσης στη γνώση και ένθερμη υποστήριξη τοπικών και κρατικών φορέων στην Ελλάδα, όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), την Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την ΠΟΜΙΔΑ, τις Ενώσεις Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, ΒΙΟΖΩ και ΚΕ.Π.ΚΑ, ΙΝΚΑ και πολλών σχολείων.

 

Ερ: Ποια είναι τα στάδια της καμπάνιας; Απευθύνεστε στους καταναλωτές με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα και τους προτρέπετε να αλλάξουν συμπεριφορά, νοοτροπία. Ποια είναι τα πρώτα βήματα που μπορούν να κάνουν για να συμβάλουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας;

Απ: Η καμπάνια ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου, όταν η ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή επισκέφθηκε το Φάληρο και τη Θεσσαλονίκη.
Το roadshow είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς περισσότεροι από 7.500 καταναλωτές επισκέφθηκαν το διαδραστικό αυτό σπίτι μέσα σε μιάμιση εβδομάδα και ενημερώθηκαν με χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας.
Όπως προαναφέρθηκε, η επικοινωνία της καμπάνιας συνεχίζεται μέσω της ιστοσελίδας μας και ποικίλων δράσεων έως το τέλος του έτους.
Πρόκειται να ξεκινήσει ένα online quiz με τα συνεργαζόμενα blogs Infokids και Eimaimama και σχεδιάζουμε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία με στόχο να δείξουμε στους μαθητές πώς να είναι ενεργειακά αποδοτικοί. Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας στο www.energysavingsteam.eu και να ακολουθήσει το hashtag μας #EnergySavingsTeam.

Υπάρχουν μικρές ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα. Για παράδειγμα, επιλέγοντας κλιματιστικό ή οποιαδήποτε νέα οικιακή συσκευή υψηλής ενεργειακής κατάταξης, με τη σχετική ετικέτα της ΕΕ, μπορείτε να έχετε έως και 60% καλύτερο αποτέλεσμα.
Η καμπάνια μας διαθέτει ακόμα περισσότερες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν οικογένειες και το περιβάλλον.

 

Ερ: Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε μέχρι στιγμής από τους πολίτες, κατανοούν ότι η καμπάνια υλοποιείται για να βοηθηθούν οι ίδιοι και το πόσο σημαντική είναι η δική τους συμβολή για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ στο συγκεκριμένο τομέα;

Απ: Μέχρι στιγμής, η καμπάνια έχει υλοποιηθεί στις τρεις από τις τέσσερεις χώρες-στόχο με πολύ μεγάλη επιτυχία. Συνολικά, η καμπάνια είχε απήχηση, μέσω όλων των καναλιών επικοινωνίας, σε περισσότερους από 18,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.
Συγκεκριμένα, στη Ελλάδα, είχαμε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από τους εμπλεκόμενους φορείς, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό. Περισσότεροι από 52.000 Έλληνες έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα της καμπάνιας.
Περισσότεροι από 7.500 από το σύνολο των 11.000 επισκεπτών του roadshow ήταν Έλληνες. Επιπλέον, οι επισκέπτες της ειδικής μας κατασκευής σε Φάληρο και Θεσσαλονίκη απάντησαν σε μια έρευνα που ανέδειξε ότι το 91,5% των ερωτηθέντων θα πρότεινε το Roadshow Ενεργειακής Απόδοσης στην οικογένεια του και σε φίλους.
Επίσης, το 81,9% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό ή πιθανό να αλλάξουν συμπεριφορά μετά την επίσκεψη τους στο roadshow.

 

Ερ: Ένα άλλο σκέλος της καμπάνιας είναι η προτροπή να επενδύσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, πόσο εφικτή είναι, όταν δεν υπάρχουν πόροι;

Απ: Ένα κομμάτι της εκστρατείας είναι οι ανακαινίσεις που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να είναι πιο σημαντικά από κάθε κόστος και πως οι ανακαινίσεις δεν είναι πάντοτε εφικτές.
Αυτός είναι και ο λόγος που η καμπάνια μας διαθέτει μια τοπική προσέγγιση. Στην Ελλάδα, επικεντρώνεται περισσότερο σε μικρές καθημερινές ενέργειες και συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν εύκολα προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα και να προστατευτεί το περιβάλλον.

 

Η καμπάνια συνεχίζεται online μέσω της ιστοσελίδας www.energysavingsteam.eu , σε συνεργασία με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έως το τέλος του έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των τριών κρατών-μελών της Ε.Ε. (μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας, αγγίζοντας το 34,8%, περισσότεροι δηλαδή από 1 στους 3 Ελληνες.

 

Πηγές: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Καθημερινή, Real, Capital