Τηλ. 22410 70710

Εφαρμογή συστήματος θέρμανσης χώρων με χρήση ηλιακής ενέργειας σε κατοικία στη Σύμη

H Rodos Air μελέτησε, σχεδίασε και εγκατέστησε το 2010 σε νέα κατοικία στην περιοχή Μύλοι της Σύμης ένα καινοτόμο “έξυπνο” σύστημα θέρμανσης χώρων και παραγωγής ζεστών νερών χρήσης με ηλιακή ενέργεια και συμπληρωματικά με αντλίες θερμότητας 30AWH της εταιρείας Carrier τεχνολογίας inverter Ά Ενεργειακής κλάσης.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας έχουν εγκατασταθεί στο δώμα του σπιτιού ηλιακοί συλλέκτες υψηλής απορροφητικότητας μπλε τιτανίου της εταιρείας Sole. Οι ανάγκες καλύπτονται αρχικά από την παραγωγή του ζεστού νερού των ηλιακών συλλεκτών και η αντλία θερμότητας συμβάλει επικουρικά στις επιπλέον ενάγκες. Εσωτερικά έχουν εγκατασταθεί θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ της Αυστριακής εταιρείας Vogel & Noot. Ως αποθήκη νερού έχει εγκατασταθεί δοχείο 1000 lt της Rehau ειδικά σχεδιασμένο για εφαρμογές θέρμανσης με ηλιακή ενέργεια. Το συγκεκριμένο δοχείο περιέχει εσωτερικό δοχείο 260 λίτρων για ζεστά νερά χρήσης και τα υπόλοιπα 740 για το κύκλωμα θέρμανσης χώρων όπου το νερό θερμαίνεται από το ηλιακό πεδίο.

Για το βέλτιστο έλεγχο των συνθηκών θερμοκρασίας του σπιτιού υπάρχουν τρεις θερμικές ζώνες. Επιλέχθηκε σύστημα ελέγχου της Siemens τύπου QAW810 και QAX810  με πλήθος δυνατοτήτων σε συνδυασμό τη φιλικότητα προς το χρήστη.

Για τον κλιματισμό των χώρων έχουν εγκατασταθεί αυτόνομα και ημικεντρικά κλιματιστικά μηχανήματα της εταιρείας Toshiba υψηλής ενεργειακής απόδοσης, τεχνολογίας Inverter.

Στοιχεία Έργου

2010

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

  • Παραγωγή ζεστού νερού για χρήση και θέρμανση χώρων από τον ήλιο
  • “Έξυπνο σύστημα” διαχείρισης με εξοπλισμό siemens και προγραμματισμό Rodos Air για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας
  • Ελάχιστη οπτική όχληση
  • Αντλία θερμότητας / Ηλιακή ενέργεια